Memasak tom yam
Yaa... Bertemu lagi dalam rancangan kuali meletup bersama chef mem. He he he.. Baca tajuk aje semua dah tahu mem masak apa hari ni. Ya, mem dengan bangganya telah memasak tom yam ayam yang sodap bobonar aih...
Hari ni sebenarnya tak tahu nak masak apa asalnya. Semalam rancang nak buat ikan kerisi masak asam. Tapi, bila dah sampai waktunya tak jadi pulak. Tup tup resepi bertukar jadik tom yam ayam. Sebabnya... sebabnya ialah...
Sebenarnya tengahari tadi, dah rancang dah nak kuar rumah pegi kedai. Masa tu dalam pukul 11 pagi. baru bukak pintu gril, tengok cuaca tengah panas menggila. Mem bukak pintu kereta dan raba stereng. Mak aih, macam batang besi yang tengah grill ayam Kenny Rogers. Kensel! Tak jadi pegi kedai sebab panas sangat meruap-ruap. Alih-alih, mem bedal ajelah apa yang ada dalam peti sejuk. Setelah melihat dan meninjau-ninjau bahan yang sudah sedia ada, sesuai sangatlah kalau masak tom yam.
Selalunya kalau masak tom yam, kita gunakan pes tom yam kat kedai tu aje kan dan rebus tom yam macam biasa. Tapi, mem ni sesaje gatai tangan nak modified dan apabila tiba time merasa... wallauwehh... puas hati tak terkata!
Macamana mem buat? Ha.. Mem tumbuk bawang putih setengah labu, bawang merah beberapa ulas, belacan setengah sudu kecik, serai 2 batang, cili padi beberapa biji. Semua ni ditumbuk lumat-lumat. Pastikan ia betul-betul lumat sebelum kita tumiskan di dalam periuk. Kot teringat peristiwa yang menyakitkan hati masa ni, memang bersesuaian. Makin sakit hati, makin kuatlah kita menumbuk.
Lepas tu, mem tumiskan bahan lumat tadi dengan cili boh. Cili boh ni pulak tak merah sangat. So, mem taruk sikit serbuk cili, bagi kaw-kaw. Lepas tu, masukkan pes tom yam jugak. Dan kemudian masaklah tom yam seperti biasa.. Jangan lupa bahan-bahan lain seperti cili padi, serai, daun limau purut, perahan limau nipis, bawang besar dan sebagainya. Kalau nak lebih sedap, tambahkan sos ikan ke dalam masakan. Tapi mem tak taruk sebab mem tak beli. Payah nak cari yang ada tanda halal. Yang jahiliah banyak lerr di pasaran.
Bila dah siap, maka kita akan mendapat rupa tom yam yang sungguh memuaskan. Rasanya tertakluk kepada bagaimana anda memodifiedkannya... Kalau pergi restoran, boleh le dapat tom yam rupa macam ni...

Tom yam yang mengancam.. Yum.. yum...
** Mem dah kelaparan. Dok kat ofis, asyik tunggu time makan. Nak makan... nak makan..
1 Comments:
hantar sini sket!
By
Elf, at 10:49 AM
Post a Comment
<< Home